П`ятниця, 03.05.2024, 20:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Черчецький ліцей

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


20:57
Місток між минулим і прийдешнім

Давно хотілося б розтлумачити значення увіковіченого народом вислову «Хто не знає свого минулого, не матиме майбутнього». Усе насправді дуже просто: опираючись на мудрість наших пращурів, які творили величну державу, ми, нащадки, можемо будувати прийдешнє, вчитися бути самодостатніми і впевнено крокувати вперед. Тому, в першу, чергу, треба зберегти столітні надбання, які нам у спадок передали попередники, навчитися шанувати культуру та традиції, чути волелюбний заповіт українців. За таких умов нація єднатиметься, ставатиме незламною силою.
Впевненість в такому твердженні, а ще - щира любов до своєї малої батьківщини, гордість за спадщину та бажання зберегти реліквії для майбутніх поколінь об’єднали громади сіл Черче і Залуччя з метою створення місцевого музею. Ініціатором та організатором події став директор Черчецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександр Савчук. Кілька років наполегливої роботи по збору експонатів, облаштування кімнати, придбання стендів та обладнання, виготовлення макета сіл Черче та Залуччя дали свої результати. Минулої п’ятниці на подвір’ї школи зібралося чимало місцевих жителів, гостей, відомих вихідців, молоді, всіх, хто долучився до створення музею, щоб стати учасниками його врочистого відкриття.
Хлібом-сіллю на святі зустрічала громада поважних гостей. Першою з вітальним словом виступила голова Чемеровецької районної ради Світлана Павлишина, яка акцентувала увагу на значущості відкриття музею для підростаючого покоління, адже це неабиякий прояв патріотизму, харизми та наполегливості в досягненні благородної мети. Від імені народного депутата України Олександра Гереги, депутата обласної ради Олександра Савчук, які вагомо долучилися до створення музею, депутатського корпусу районної ради та особисто від себе Світлана Андріївна побажала великої кількості відвідувачів, тільки гарних відгуків і поповнення музейними експонатами.
Бажання, щоб у кожному населеному пункті краю були такі патріоти, поціновувачі своєї історії озвучила начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Оксана Царук. А ще з захопленням наголосила на копіткій роботі, до якої доклав зусиль кожен житель Залуччя і Черча, щоб мати сьогодні результат такого рівня. Адже музей – це центр культури, виховання, духовності, експонати якого повинні бути доступні кожному.
На тісній єдності односельчан наголосив депутат районної ради Віктор Пелехацький, оскільки межі між Черчем і Залуччям ніколи не було і не буде. Тому і надалі спільно творитиметься історія цих сіл, а праця селян буде викарбувана на стендах музею.
До вітань долучилися місцеві інвестори, які пригадали історію створення музею та взаєморозуміння і співпрацю з ініціатором та громадою. Мирного неба і благополуччя громаді побажав менеджер Чемеровецького району ТОВ «Енселко-Агро» Валерій Гура. Своє захоплення Олександром Адамовичем, який не раз ділився перспективними задумами, та його проектом висловила заступник директора ТОВ «Волочиськ-Агро» Людмила Адамчук.
Не обійшлося, звичайно, без подарунків. Зокрема, від ТОВ «Волочиськ-Агро» організовано поїздку до Зарваниці для організаторів новоствореного музею.
Емоційним був виступ Олександра Адамовича Савчука, який керував процесом створення музею історії сіл Черче і Залуччя на найвищому рівні.
- Втілити ідею увіковічнення нашої історії в музейних експонатах, - ділиться Олександр Савчук, - допомогла потужна підтримка людей, які вірили в реальність проекту. Сьогодні я висловлюю їм велику вдячність. Над створенням музею працювали вчителі, учні, батьки, випускники школи, жителі сіл, керівники села та організацій, інвестори.
Сьогодні хочеться висловити щиросердечну подяку за вагому матеріальну підтримку при підготовці до відкриття музею депутату Верховної Ради України О.В.Герезі та його команді «За конкретні справи». Зокрема, за наданні будівельні матеріали (сухі суміші, фарби), ламіноване ДСП з порізкою для виготовлення шаф, ковролінове покриття для підлоги, жалюзі для вікон. Спасибі нашим агрофірмам «Енселко-Агро» за фінансування виготовленого макету сіл Черче і Залуччя та «Волочиськ-Агро» - виготовлення фотокопій історичних документів і фотографій, ламінування стендів.
Прозвучали також імена небайдужих до збереження історичної пам'яті багатьох поколінь. Серед них: М.Андрущак, О.Басістий, Л. Килимник, В.Пелехацький, О.Польовий, Б.Попадюк, В.Троян, В.Созанський, О.Язвінський та багато інших поважних людей.
Подяку за виготовлення макета сіл Черче і Залуччя автору Артуру Яворському висловив Залучанський сільський голова Анатолій Марцінишин.
Врочиста мить перерізання стрічки. Першими переступити поріг новоствореного музею випала честь Світлані Павлишиній, Оксані Царук, Олександру Савчуку, Анатолію Марцінишину.
Освячення кімнати та експонатів провели священики місцевого приходу, благословивши засновників та відвідувачів музею.
І ось - перша екскурсія. Допитливі погляди відвідувачів зупиняються на знайомих обличчях земляків, неповторності природи краю, досягненнях односельчан. Найбільший інтерес викликає макет сіл, в якому з найбільшою точністю відображено кожен пагорб та будівля.
До речі, групи бажаючих музейна кімната радо вітатиме з 15 до 17 години. Через місток, який зв’язує покоління минулі з поколіннями сучасними і прийдешніми люб’язно вестиме завідуюча музеєм Наталя Язвінська та екскурсоводи (учні школи).

На святі відкриття музею відбулася презентація новостворених гербів сіл Черче та Залуччя. Презентував герби на нових іменних таблицях сіл автор Гравжинець М.Ю., який являється уродженцем села Черче, а на даний час проживає в м. Тернополі. 
Відкриття музею це не лише визначна подія для жителів Залучанської громади. Це приклад для всіх, як потрібно любити і дбати про свою історію, як треба вміти черпати її мудрість і шанувати свою батьківщину, як бути патріотом. А справжній патріотизм починається саме з найближчого – рідного села.
Ілона ГОНТА.

Переглядів: 605 | Додав: gladunnatali15 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz