Неділя, 05.05.2024, 17:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Черчецький ліцей

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:20
Збережемо природу разом!!!

Хто ж пожаліє людину,

Як не природа?

Хто ж пожаліє природу,

Як не людина?

 

Багато людей не замислюється над екологічним станом планети, і, як людина та її діяльність впливають на довкілля. А планета відповідає нам природними катаклізмами, різкими змінами погоди, які небезпечні для здоров’я і життя людей та інших живих організмів. Ми маємо також такі екологічні проблеми, як зменшення запасів прісної води, зростаючі обсяги твердих побутових відходів і сміттєзвалищ.

Вода – це середовище життя, вода….і є саме життя! І для жителів с. Залуччя вона забезпечує мікроклімат, оводненість городів і полів, а, значить, врожай. Це місце відпочинку для селян. Це підтримка лісів і їх мешканців. Але комплекс чинників, які спричиняють зміни в якості води та її кількості, в останні роки різко проявляються і вочевидь свідчать про негативні процеси. Тому актуальним є питання вивчення стану р. Смотрич в межах с. Залуччя. Адже це не лише місцева проблема, яка турбує нас. Річка Смотрич протікаючи далі через м. Кам’янець-Подільський, по пониззю Кам’янецького Придністров’я, несе свої води до р. Дністер. Негативні зміни стану річки в одній окремій її частині спричиняє екологічні біди по всій її протяжності.

На сьогоднішній день р. Смотрич має чимало проблем, які не залишають байдужими жителів нашого села, у тому числі й учнів Черчецької загальноосвітньої школи.

Учні вирішили дослідити джерела забруднення водного середовища; вивчити екологічний стан річки Смотрич; з’ясувати вплив Карачковецької ГЕС на чисельність та різноманітність риб у річці; розробити напрямки та рекомендації щодо покращення стану даної екосистеми; поінформувати населення та відповідальні організації про проблеми річки. Активну участь у даному проекті взяв учень 8 класу Заянчуковський Владислав.

Щоб дослідити джерела забруднення екосистеми ми провели екскурсію вздовж досліджуваної ділянки річки. При цьому вивчили що городи жителів виходять впритул до річки, не залишаючи прибережно-захисної смуги. В окремих місцях берег розораний повністю і під час дощів та злив спостерігається змив грунту у воду. В результаті відбувається замулення і змив залишків добрив і пестицидів у річку. Наступною проблемою є наявність сміттєзвалищ біля річки. Погіршує ситуацію і той факт, що близько 85 % від загального обсягу забруднюючих речовин, що надходять у річку в межах села несуть в собі побутові стоки з садиб. Також нами виявлено проїзд транспортних засобів через річку, миття машин, що сприяє потраплянню мастильних матеріалів і палива.

Для вирішення даних проблем ми звертались до органів місцевої влади, директору Національного природного парку "Подільські Товтри" Полудняку А.О. у 2016 році писали звернення.

Учні нашої школи не бажають миритися з перетворенням країни на суцільний смітник, переконані, що ключове завдання – зміна свідомості людей.

У цьому навчальному році учні 7 класу Черчецької школи., під керівництвом вчителя біології Л.В.Кобильник, працюють над проектом «Чисте довкілля – здорова нація». Передумовою проекту стало забруднення русла р. Смотрич побутовими відходами. У межах даного проекту школярами виготовлено 15 сміттєвих баків, які розмістили на стовпах по центральній вулиці села. Як результат співпраці школи і Залучанської сільської ради є те, що кожного першого числа місяця з 9.00 до 12.00 відбуватиметься збір сміття по усіх вулицях села, у тому числі і з баків, які виготовили учні. Саме цим школярі забезпечили чистоту у населеному пункті, знизили можливість забруднення води у р. Смотрич.

Своїми напрацюваннями ми ділимось з школярами інших шкіл і закликаємо берегти природу.

20 грудня відбувся I етап конкурсу науково-дослідницьких робіт в рамках МАН України. Учень 8 класу Заянчуковський Владислав успішно презентував роботу на тему «Екологічні проблеми річки Смотрич та шляхи їх вирішення» та посів ІІ місце серед учасників секції «Екологія».

Вирішення проблем річки Смотрич в межах с. Залуччя можливе і перспективне за умов спільної співпраці його жителів, школи і селищної ради. А ще важливим є виховання відповідальності і самовідповідальності, які сприяють розвитку екологічної культури та екологічної свідомості.

Кобильник Л.В.

вчитель хімії та біології 

Черчецької загальноосвітньої школи

Переглядів: 473 | Додав: chercheschool | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz